maandag 12 maart 2012


Natuurgeweld

Precies een jaar geleden keek de wereld verbijsterd toe hoe Japan, het meest gediciplineerde land op aarde, plotseling de regie volledig kwijt was. Een aardbeving met een kracht van 9 op de schaal van Richter, gevolgd door een tsunami met 15 meter hoge golven teisterde het Noord-Oostelijk deel van Honshu.


Bij dit natuurgeweld vonden meer dan 15 duizend mensen de dood en worden duizenden vermist. Honderdduizenden getroffenen moesten worden geëvacueerd naar veiliger gebieden.




Maar een nog grotere catastrofe dreigde in Fukushima plaats te vinden. Hier raakten als gevolg van de tsunami een aantal reactoren van de kernenergiecentrale zwaar beschadigd.
Wekenlang hielden Japan en de omringende landen de adem in omdat een kernramp onafwendbaar leek.


Dankzij de onverschrokkenheid van een paar honderd werknemers van de centrale wist men uiteindelijk het koelsysteem van de uiterst radioactieve splijtstofstaven te repareren.
Als dit niet was gelukt kon de Japanse regering niets anders doen dan de hoofstad Tokyo en omgeving ontruimen. Feitelijk is Japan toen door het oog van de naald gekropen


Nu, nauwelijks een jaar later, is in de meeste landen het besef dat kernenergie levensgevaarlijk is al weer grotendeels weggeëbd. Het enige land dat hier lering uit heeft getrokken is Duitsland. In dit land is men vastbesloten om binnen een aantal jaren alle kerncentrales te sluiten. Ook al kost de overstap naar groene energie heel veel nieuwe investeringen.

Natuurlijk kijkt niemand graag tegen een woud aan van windmolens in de polder of aan zee. Maar een kernramp in je achtertuin lijkt mij ook geen prettig gezicht. Groningen is per slot van rekening nog geen 300 kilometer van Borsele in Zeeland vandaan.

Hopelijk zal het gebruik van zonne energie snel soelaas bieden. Ontwikkelingen om de panelen praktischer en goedkoper te maken zijn volop gaande. Tot die tijd moeten wij er maar het beste van maken!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten