maandag 26 maart 2012


Machtsevenwicht

Staatsgrepen vinden meestal plaats in landen waar het staatshoofd het vertrouwen van het volk volledig verspeeld heeft.  De staatgreep die deze week in het Afrikaanse land Mali plaatsvond hoort daar niet bij en heeft daarom iedereen verrast.
president Toure
Directe aanleiding om Touré, de president van het West-Afrikaanse land, af te zetten was er niet.
Dankzij hem kwam er in 1991 een einde aan het autocratische bewind van Moussa Traoré en kreeg het land een burgerregering onder Alpha Oumar Konaré.
Zelf werd Touré in 2002 tot president gekozen en werd hij met ruime meerderheid in 2007 herkozen.

In tegenstelling tot andere Afrikaanse leiders ambieert Touré geen derde ambtstermijn. Hij wil voor de verkiezingen die voor april staan gepland geen kandidaat zijn. Toch is er onlangs gemor ontstaan over zijn uitoefening van de macht. De wijze waarop hij de opstandige Touaregs in het Noorden aanpakt vindt geen genade in de ogen van de militairen.
Touaregs
Voorheen was het Malinese leger redelijk opgewassen tegen de problemen die leden van het Touaregvolk veroorzaken. Maar bij de laatste opstand, begin 2012, bleken de Touaregs sterker te zijn dan ooit het geval was.

Door hun militaire steun aan Kadhafi beschikken sommige opstandelingen over zware wapens die in Libië werden ingezet.



Familieleden van de militairen die het tegen de Touaregs moeten opnemen, eisten onlangs betere bewapening en meer soldij van de regering in de hoofdstad Bamako. Deze eisen waren afgelopen woensdag ook de inzet bij de bijeenkomst met de minister van Defensie.

Kennelijk heeft de uitkomst van dit onderhoud ertoe bijgedragen dat een aantal jonge officieren aan het muiten zijn geslagen.
Of de staatsgreep zorgvuldig is voorbereid valt moeilijk vast te stellen. Sommige waarnemers houden op een uit de hand gelopen protestactie.




Hoe het ook zij, zowel Frankrijk (de vroegere koloniale meester) als de Afrikaanse Unie en Ecowas, de samenwerkingsorganisatie in West-Afrika, staan erop dat de burgerregering wordt hersteld. Om dit kracht bij te zetten dreigt men met de inzet van Ecowas-troepen.  

Met haar bommen heeft het Westen niet alleen het Kadhafi-regime platgegooid, ook de welvaart en stabiliteit in Mali en de omringende landen.



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten