vrijdag 16 maart 2012


Het internationale strafhof

Aan de totstandkoming van het internationale strafhof in Den Haag hebben de drie grote mogendheden (Rusland, China en de VS) niet willen meewerken. Zij zien het niet zitten om foute onderdanen aan het hof uit te leveren. Nu, 10 jaar later zullen zij waarschijnlijk zeggen dat het strafhof gefaald heeft.

Thomas Lubanga
De recente veroordeling van de Congolese militieleider Thomas Lubanga maakt pijnlijk duidelijk dat de aanklagers nauwelijks erin slagen om zaken rond te krijgen.
Eerder werden drie verdachten uit Rwanda, Sudan en Kenia vrijgelaten vanwege gebrek aan bewijs.



Desondanks beweren Afrikakenners dat de veroordeling van Lubanga zijn weerslag zal hebben op het continent. De warlords weten nu wat hen boven het hoofd hangt als zij gepakt worden. En dat op zich kan een dempend effect hebben op het geweld dat zij normaliter gebruiken.

Louis Moreno-Ocampo
Aan de andere kant zijn grote groepen mensen blij dat het strafhof er is.
In de eerste plaats de nabestaanden van Screbenica, die zien in de gevangenzetting van Radovan Karadzic en Ratko Mladic een stukje gerechtigheid.

Al heeft het EU-lidmaatschap van Servië in dit geval de doorslag gegeven.



Geert-Jan Knoops, hoogleraar Internationaal Strafrecht, vindt dat het Strafhof in Den Haag ineffectief werkt. Het feit dat er momenteel op internet een wereldwijde campagne loopt om de Oegandees Joseph Kony te arresteren toont dit aan. Met name de organisatie ‘Invisible Children’ spant zich hiervoor in.

Hoofdaanklager Louis Moreno-Ocampo bestrijdt de opvatting van Knoops. Hij vindt het een goede zaak dat het publiek haar verantwoordelijkheid neemt om misdadigers als Joseph Kony voor het gerecht te slepen.
Joseph Kony



Of het zal lukken moeten wij afwachten. Zijn commandanten dichten hem namelijk bovennatuurlijke krachten toe!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten