woensdag 25 april 2012


Sarkozy’s zeperd
In de zondag gehouden eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen versloeg de socialist François Hollande de zittende president Nicolas Sarkozy. Ondanks een felle campagne vol nationalistische sentimenten, in een poging belangrijke stemmen bij het Front National van Marine Le Pen weg te halen, was de uitslag een flinke zeperd voor Sarkozy. Le Pen eindigde alsnog op de derde plaats.

Francois Hollande
Er moet ver in de Franse geschiedenis worden teruggegaan om een president te vinden die net als hij geen meerderheid wist te halen in de eerste ronde. Het is daarom best mogelijk dat Nicolas Sarkozy na 6 mei (tweede ronde) helemaal niet meer terugkeert in het Champs Élysées. Dat de president die kans reëel acht blijkt uit zijn uitspraak dat hij dan de politiek zal verlaten.


Sarkozy
Marine Le Pen, die het leiderschap van haar vaders partij heeft overgenomen, zal daar niet om rouwen. Volgens haar zou een smadelijke nederlaag van Sarkozy en zijn UMP betekenen dat het Front National voortaan op rechts het rijk alleen heeft. Bovendien zou daarmee eindelijk de schande van 2007 worden uitgewist. Toen wist Sarkozy haar vader Jean Marie Le Pen veel stemmen te ontfutselen.


Marine en Jean Marie Le Pen

In een vraaggesprek met journalisten zei Marine Le Pen gekscherend dat zij 43 is en dat het journaille nog veertig jaar last van haar zal hebben.
Om haar woorden kracht bij te zetten laat Marine Le Pen alvast optekenen dat zij mikt op het presidentschap van 2017.



Deze presidentsverkiezingen ziet zij als een vingeroefening. In de tussentijd ziet zij het als haar missie om Sarkozy eigenhandig uit het Franse politieke landschap te verwijderen.

Sarkozy hoeft dus niet te rekenen op een oproep van Marine Le Pen aan haar aanhang om hun stem op hem uit te brengen. De meeste Front National sympathisanten zullen op 6 mei domweg thuisblijven. Zij zullen zich geheel richten op de parlementsverkiezingen van 10 en 17 juni, omdat dan opnieuw de kans zich voordoet dat de partij sinds lange tijd eigen parlementariërs krijgt. Door het Franse kiesstelsel was dat alleen in 1986 het geval.

Wanneer het Front National daarin zou slagen is dat voor Marine Le Pen al een ferme stap in de richting van het Champs Élysées!  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten