maandag 9 april 2012


Benzineprijs

Je zou verwachten dat de aanhoudende stijging van de benzineprijs zal leiden tot een scherpe daling van het aantal gereden kilometers. Toch is dit in Nederland nog niet te merken, hoewel filevorming volgens Rijkswaterstaat aanzienlijk is afgenomen. Dit laatste komt meer door de verbetering van het waarschuwingssysteem en de aanleg van nieuwe rijstroken.

Waar de benzineprijs wel degelijk invloed op heeft gehad, is de aanschaf van nieuwe auto’s. Op dit vlak is duidelijk de opkomst van kleine zuinige auto’s waarneembaar. Daarnaast heeft een kleine maar snelgroeiende groep autobezitters de brandstof herontdekt waarmee al decennia voordelig kan worden gereden: autogas of lpg.


In Amerika, waar de benzineprijzen ook zijn gestegen, hoor je het gemopper van de SUV-rijders als zij bij de pomp staan. Zij vinden het belachelijk dat ze nu voor een liter iets meer dan 1 dollar moeten betalen, oftewel: 76 eurocent. Voor zo’n bedrag kan in Nederland alleen in de jaren zestig worden getankt!

 
De prijs mag in vergelijking met Europa laag zijn, maar daar heeft de gemiddelde Amerikaan geen boodschap aan. Voor hem is elke verhoging een aanslag op zijn vrijheid om in benzineslurpende slagschepen rond te kunnen scheuren.

De Republikeinen zullen bij de komende presidentsverkiezingen dan ook niet nalaten om Obama met deze ontwikkeling om de oren te slaan.



Een land waar de benzineprijs al jaren op hetzelfde peil is gebleven is Indonesiƫ. Hier kost een liter loodhoudende benzine nog steeds 4.500 rupiah (37 eurocent), dankzij subsidie van de overheid. Voor een groot deel van de bevolking is deze maatregel van levensbelang omdat de helft van de bevolking van minder dan twee dollar per dag leeft.


Pogingen van de regering om de benzineprijs per 1 april naar 6.000 rupiah te verhogen hebben in het hele land geleid tot gewelddadige massademonstraties. In Jakarta hebben demonstranten het parlement belegerd waardoor de leden zich gedwongen voelden om in een spoedzitting tegen de prijsverhoging te stemmen.

Toch zal de regering snel met een oplossing moeten komen omdat deze last voor haar onbetaalbaar dreigt te worden. De 14 miljard die het land vorig jaar kwijt was aan de subsidie is namelijk eenvijfde deel van het nationale budget.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten