zaterdag 7 april 2012


Bananenrepubliek

Om een bananenrepubliek genoemd te worden moet een staat zich telkens zo belachelijk maken dat deze bijna een karikatuur wordt. Vaak is dit het geval zonder dat de verantwoordelijke figuren daar zelf erg in hebben. In zo’n situatie kunnen wij stellen dat de mechanismen die hen zouden moeten controleren en corrigeren faliekant gefaald hebben.

In de eerste plaats zijn het de journalisten die dit zichzelf aan moeten rekenen, want in feite hebben zij domweg zitten slapen in plaats van kritische verslagen schrijven. Vervolgens moet worden vastgesteld dat het parlement er eigenlijk voor spek en bonen bij heeft gezeten. Met het gevolg dat de bevolking volledig buitenspel staat en het proces niet kan tegenhouden.

In mijn optiek voldoet Suriname nu aardig aan deze randvoorwaarden door toe te laten dat een lopende rechtszaak gefrustreerd wordt, voordat het tot een strafeis kan komen. De amnestiewet die (na drie dagen gekrakeel) in het Surinaamse parlement  is aangenomen kan slechts worden gezien als een regelrechte verkrachting van de rechtsorde. Een ingreep die geen enkel zichzelf respecterend democratisch land goed moet keuren.

Ronny Brunswijk
Dat velen een streep onder het verleden willlen zetten en aan de toekomst van Suriname willen gaan bouwen is begrijpelijk.
Maar daarmee heb je nog niet het recht om de spelregels van het democratisch bestel, namelijk de scheiding der machten, zomaar aan je laars te lappen.

Als de initiatiefnemers van de amnestiewet gewoon hadden gewacht totdat de rechter met een uitspraak was gekomen, dan was er geen vuiltje aan de lucht geweest!

De gretigheid waarmee zij de wet door het parlement heen willen jassen doet nu meer stof opwaaien dan anders het geval zou zijn. Bovendien zijn normale procedures als de achterban hieromtrent raadplegen duidelijk in de knel gekomen. Dit zag je aan de manier waarop Paul Somohardjo, de leider van de ‘Pertjaja Luhur’ partij, dit aanpakte tijdens een partijbijeenkomst.
Paul Somohardjo

De voormalige aartsvijand van Bouterse eiste toen van tegenstanders van de amnestiewet dat zij naar voren zouden komen. En om zijn eis kracht bij te zetten begon hij kinderlijk tot tien te tellen.
Hiermee brengt de beroepspoliticus het democratisch gehalte van de Surinaamse politiek goed in beeld.




Het laatste wat ik wil zijn is een zedenpreker, maar hier niets over melden kan ik ook weer niet!


1 opmerking:

  1. Een kleine reactie op uw blog.
    Ik kan me helemaal in uw blog vinden. Ik had alleen een vervolg verwacht, vooral op de reactie van Nederland, met name minister Rosenthal.

    Is het niet hypocriet, dat deze minister eerst een geheime nota verstuurt, om VIP en staatshoofden die (verdacht worden) mensenrechten te schenden, een vrijbrief te geven om naar Nederkand te komen? En nu een schurk die staatshoofd is op allerlei manieren zwart te maken en sancties in te stellen.

    Ik durf zelfs te wedden als straks de ACP/EU meeeting in november in Suriname plaats vindt, (en de heer Rosenthal nog steeds minister van buitenlaandse zaken is) hij gewoon de hand van Bouterse schudt.

    Ben daarom zeer benieuwd naar uw mening omtrent mijn betoog. Tevens ben ik benieuwd naar uw visie, hoe de Molukken afscheid moet gaan nemen aan gevoelige zaken zoals deze, wanneer de RMS eindelijk het juk van Indonesie afgooit.

    BeantwoordenVerwijderen