maandag 27 februari 2012



Piraterijbestrijding 

Afgelopen donderdag kwamen afgevaardigden van 55 landen in Londen bijeen om een effectievere manier te zoeken voor de bestrijding van Somalische piraten. Gebleken is dat jarenlange inzet van allerlei marinevaartuigen en vliegtuigen niet tot de eliminatie van het probleem heeft geleid.
Jaarlijks kost de bestrijding van het kapen van schepen de wereldgemeenschap 5,3 miljard euro, slechts 2 procent hiervan zijn losgeldbetalingen.










Dat duizenden Somaliërs betrokken zijn bij deze vorm van criminaliteit is volgens de conferentiedeelnemers te wijten aan het ontbreken van een fatsoenlijk bestuur. Deze situatie duurt al meer dan 20 jaar en heeft het land inmiddels verscheurd in door allerlei groepen gecontroleerde gebieden.


In het grootste deel maakt Al Shabaab de dienst uit. Deze tot de tanden gewapende militie van islamisten heeft zich onlangs officieel aangesloten bij Al Qaida.

Vooralsnog wordt militair ingrijpen, na de ervaringen in Irak en Afghanistan, door het Westen niet overwogen.




Ook al hebben naar schatting 200 jonge Somalische Britten de afgelopen jaren de trainingskampen van Al Shabaab bezocht.


Om de piraterij doeltreffender aan te kunnen pakken richt de conferentie in Londen een fonds op om allerlei maatregelen te kunnen nemen. Deze variëren van het versterken van de omliggende kustwachten tot de oprichting van een antipiratenpolitie. Zelf realiseert men zich dat dit alles slechts symptoombestrijding is.

Met het opzetten van grootschalige visserij-activiteiten zouden de gedupeerde landen mogelijk betere resultaten kunnen bereiken. De Somalische kustbewoners worden dan in staat gesteld om op een normale manier hun brood te verdienen.


Fabel of niet veel vissers in de wereld zijn brodeloos geworden sinds de komst van buitenlandse vistrawlers. Hierop vormen de vissers in de Molukken geen uitzondering.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten