woensdag 16 mei 2012


Wapenwedloop
Ten tijde van de ‘Koude Oorlog’ viel in negen van de tien gevallen de term wapenwedloop, zodra de militaire krachtsverhouding van de Sovjet Unie en de VS nader onder de loep werd genomen. Meestal gevolgd door een opsomming van het arsenaal dat beide mogendheden tot hun beschikking hadden. Deze wapenwedloop heeft onder andere geleid tot de ontwikkeling van de kruisraket zoals wij die nu kennen.

Helemaal nieuw is het wapen niet omdat de Duitse V1-raket, die in de Tweede Wereldoorlog veelvuldig op Londen werden afgevuurd, hier een voorloper van is. De moderne versie kan zowel uitgerust worden met een conventionele- als met een nucleaire lading. Tijdens de Golfoorlog van begin jaren negentig maakte het Amerikaanse type onder de naam ‘Tomahawk’ furore.



Na het uiteenvallen van de Sovjet Unie is het begrip wapenwedloop min of meer in onbruik geraakt, omdat er niemand meer over is die het militaire overwicht van de VS betwist. De ontwikkeling van onbemande vliegtuigen (drones), waarmee het Amerikaanse leger al tientallen Al Qaida-kopstukken heeft uitgeschakeld, is hiervan het onomstotelijke bewijs.

De met lasergeleide raketten uitgeruste drones worden via satelietverbinding door computerspecialisten bestuurd, die in Amerika achter hun beeldschermen zitten. De meeste luchtaanvallen voerden zij uit in de Afghaanse provincie Waziristan, waar vanwege haar onherbergzaamheid veel Al Qaida-leden hun toevlucht hebben genomen. Maar ook in Pakistan, Somalië en Jemen zijn de drones-bestuurders erg succesvol geweest.

Uiteraard hebben de leden van Al Qaida ondertussen niet stilgezeten. Na hun succesvolle terreur-aanvallen op 11 september 2001 beseffen zij maar al te goed dat gewone lijntoestellen in feite ook dodelijke projectielen zijn. Alleen zullen zij manieren moeten bedenken om de scherp gestegen veiligheidsmaatregelen te kunnen omzeilen.

Recentelijk heeft een Saudi-Arabische dubbelspion een bom, die in een onderbroek is verwerkt, aan de CIA overgedragen. De man was bij de Jemenitische tak van Al Qaida geïnfiltreerd en had, nadat hij hun vertrouwen had gewonnen, zich opgegeven als zelfmoordterrorist.

Zodoende hebben de Amerikanen een kijkje kunnen nemen in de keuken van Al Qaida waar druk wordt ‘gekookt’. Volgens de spion gaat de terreurgroep binnenkort over tot het implanteren van bommen.

Mogen wij nu aannemen dat het begrip wapenwedloop weer helemaal in is?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten