maandag 7 mei 2012


Misère eurocrisis
De gevolgen van de zware bezuinigingen, die EU-regeringen moeten doorvoeren om gezamenlijk de eurocrisis op te kunnen lossen, beginnen langzamerhand bizarre vormen aan te nemen. Met name in Mediterrane landen waar de economie toch al in een diep dal zit doet zich dit voor. Zo is intussen het werkeloosheidscijfer in Spanje opgelopen tot bijna een kwart van de beroepsbevolking, van de jongeren onder de 25 jaar heeft meer dan de helft geen baan.

In Italië raken door de recessie juist talloze kleine zelfstandigen in financiële problemen, waardoor veel familiebedrijfjes voorgoed hun deuren hebben moeten sluiten. Steeds meer van dit soort ondernemers plegen uit wanhoop zelfmoord, omdat hun levenswerk verwoest wordt. Anderen kunnen de schaamte niet aan die zij jegens hun familie en personeel voelen.

Deze trend heeft de nabestaanden ertoe aangezet om met een stille tocht bijzondere aandacht van de Italiaanse regering hiervoor te vragen. Volgens de initiatiefnemers is nu al sprake van gemiddeld één suicide per dag. De krant il Giornale publiceerde onlangs een kaart van Italië waarop ‘de slachting van de ondernemers’ heeft plaatsgehad, voorzien van de tekst: ‘Red ze!’


De pijn van de stevige bezuinigingen en massa-ontslagen leidt in Griekenland tot grotere onverdraagzaamheid bij de bevolking tegenover immigranten. In deze barre tijden worden zij gezien als banenpikkers en krijgen zij bovendien de explosieve groei van de criminaliteit in de schoenen geschoven.

Vanwege de verpaupering van complete wijken in Athene, waar illegale immigranten in de drugshandel en prostitutie de dienst uitmaken, heerst in grote delen van de stad angst en onzekerheid.  Zo erg zelfs dat burgemeester Giorgos Kaminis van Athene vorig jaar verzuchtte: “Ik ben mijn stad aan het verliezen, want het begint hier te lijken op Beiroet in de jaren zeventig”.

Aanhangers van de rechts-extremistische partij Gouden Dageraad hebben intussen knokploegen opgericht om de autochtone Grieken in de arme wijken te beschermen. Behalve wachtlopen begeleiden zij bejaarden als deze moeten pinnen of boodschappen doen. Buitenlanders die in hun buurt komen worden opgejaagd en in elkaar geslagen.



Ten tijde van schaarste trekken mensen nu eenmaal sneller de luiken dicht. Dat vervolgens egocentrisme een volksziekte wordt kan helaas niet worden uitgesloten!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten