maandag 14 mei 2012


Mexicaanse dadendrang
De tijd dat wij bij het woord Mexicaan aan een mannetje met een forse zeiksnor denken, die onder een sombrero zijn hap taco met een slok tequila probeert weg te spoelen, ligt ver achter ons. Zeker na het bericht dat onze vertrouwde KPN voor een deel overgenomen zal worden door de Mexicaan Carlos Smit, de rijkste mens op aarde.

Zijn telecombedrijf América Móvil, dat een slordige 300 miljoen mobiele klanten heeft in heel Latijns-Amerika en een deel van de VS, heeft een bod gedaan van 2,5 miljard euro om 28 procent van de aandelen van KPN te bemachtigen. Hierdoor is de waarde van het aandeel KPN op de beurs als een raket omhoog geschoten, afgelopen dinsdag.

Onder Grupo Carso , het conglomeraat waar Carlos Smit (geschat privé-vermogen volgens Forbes: 52 miljard euro) zijn imperium heeft ondergebracht, vallen 200 bedrijven. In de vijf bedrijfstakken, die de sectoren telecom, mijnbouw, horeca, tabaksindustrie, onroerend goed, constructie en bankwezen bestrijken, heeft de Mexicaan ongeveer 200 duizend mensen in dienst.

De multimiljardair, die een Libanese vader en een Mexicaanse moeder heeft, is eigenaar van ziekenhuizen en warenhuisketens en heeft in Mexico-stad hele wijken in zijn bezit. Zijn invloed op de Mexicaanse economie is dermate groot dat men zijn expansiedrift voor lief neemt, uit vrees dat anders de beurs van het land negatief beinvloed zal worden.

De opgetelde waarde van de bedrijven van Carlos Smit zou intussen goed zijn voor eenderde van de totale waarde van alle bedrijven die op de Mexicaanse beurs genoteerd staan. Zijn aanwezigheid in Mexico is  overal zo merkbaar dat zijn landgenoten het land weleens schertsend ‘Slimlandia’ noemen.

Zelfs intimi vinden, nu hij 72 jaar is geworden, dat Carlos Smit best wat gas terug mag nemen. Volgens familie-vriendin Guadalupe Loaeza is hij sinds de dood van zijn vrouw Soumaya in 1999 volledig uit balans geraakt. “Er is niemand die tegen hem zegt: nu is het genoeg!”

Maar, waarom zijn dadendrang nu ineens zoveel verontwaardiging oproept is mij een raadsel. Of is hier toch sprake van afgunst?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten