zaterdag 26 mei 2012


Gelukzoekersplaag in China
Dat het rijke Westen allerlei gelukzoekers aantrekt uit ‘derdewereldlanden’ weten wij allemaal. Regelmatig nemen wij via de krant of tv kennis van gevallen met dramatische afloop die deze volksverhuizing teweegbrengt. Denk aan de 58 Chinezen die door verstikking om het leven kwamen doordat zij verstopt in de koelcabine van een vrachtwagen Engeland probeerden binnen te komen.

Dit drama speelde zich af op 18 juni 2000 op de veerboot naar Dover. Nu, nauwelijks 12 jaar later, ziet de wereld er anders uit. Vanwege de bankencrisis in 2008, die in de VS werd veroorzaakt maar snel de rest van de wereld infecteerde, belandde de economie van veel hoogontwikkelde landen in een hardnekkige dip. De Europese landen kregen daarnaast ook nog de eurocrisis over zich heen.

Aan de andere kant wisten met name de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) in diezelfde periode wel hun stormachtig opmars vast te houden. Hierdoor is China ondertussen Japan voorbijgestreefd als tweede economie van de wereld. Het resultaat van aanhoudende economische groei van rond de 10 procent dat het land telkens liet zien.

De keerzijde van de medaille is wel dat China daarmee enorm in trek is gekomen voor de gelukzoekers uit de rest van de wereld. In het begin waren het vooral managers en handelslui die daar neerstreken. Maar tegenwoordig klagen de Chinese autoriteiten over jongere gasten  die op de bonnefooi naar het land komen om hun geluk te beproeven.
De meesten komen op een toeristenvisum het land binnen om vervolgens zonder vergunning  op zoek te gaan naar werk. Veel jonge afgestudeerden uit landen als Spanje en Griekenland hebben inmiddels deze sprong gewaagd. Eerder waren het vooral Filippijnse vrouwen die in China emplooi zochten in de huishouding en de horeca van Shanghai.


Later kwamen veel Afrikanen goedkope spullen inslaan in Guangzou en ontstond daar na verloop van tijd een kleine Afrikaanse gemeenschap van illegalen. De Chinese overheid, die hier hard tegen op probeert te treden, schat het totale aantal in China in de tienduizenden. Maar afgezet tegen 54 miljoen bezoekers vorig jaar is het natuurlijk maar een schijntje.

Terugkijkend naar die 18e juni in 2000, vind ik dit alles toch een beetje bizar!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten